otrdiena, 2015. gada 10. februāris

Kartupeļu klimpas

Katram no bērnības līdzi nāk īpašas atmiņas par mājās gatavotu ēdienu, par ēdienu kuru gribējās vēl un vēl, par ēdienu, kas nekad neapnika un kas nekad nebija par daudz :) Man šāds ēdiens bērnībā bij kartupeļu klimpas, gan mammas, gan mīļās omītes gatavots.


Pārskatīju daudzas interneta vietnes, receptei variācijas daž ne dažādas, ar olām ar miltiem, dažādām svaigu un vārītu kartupeļu proporcijām... Tiem kuri nevar uzturā lietot olas vai nav vēlami kviešu milti, derēs šī recepte. Un visi kuri atmetuši cerību uztaisīt kartupeļu klimpas, kas neizjūk ūdenī ieliktas, iesaku pamēģināt šo recepti :)


Kas būs vajadzīgs:
Protams, proporcijas nav akmenī iecirstas, viens vārīts vai nevārīts kartupelis vairāk vai mazāk neko daudz nemainīs :)
  • Ņēmu 10 zaļus kartupeļus (plus 3 lieli vai 5 mazāki vārīti, saspaidīti kartupeļi, ja ledusskapī nav aizķēries kartupeļu biezenis);
  • Kartupeļu biezeni, tas bij palicis pāri no iepriekšējām vakariņām. Ja tāda nav, jānovāra un jāsaspaida kādi 3 vai 5 kartupeļi;
  • Kartupeļu ciete;
  • 1 sīpols (lielāks vai mazāks, pēc izvēles);
  • Kūpināta krūtiņa;
  • 0,25 ml salda krējuma (ja mērcīti gribas vairāk, tad saldo krējumu pielej vairāk, lai nav par trekna, var pašķaidīt ar ūdeni kurā vārījās klimpas)
  • sāls pēc garšas;
  • ja gatavo klimpiņas piena zupai, tad protams arī pienu.
No šīm sastāvdaļām man sanāca 4 porcijas kartupeļu klimpu ar mērci un 4 nepilnas bļodiņas ar kartupeļu klimpu piena zupu.

Vēl vajadzēs - smalku rīvi, marli, lielu katlu un pannu.


Zaļos kartupeļus sarīvē uz smalkākās rīves un caur marli nospiež sulu, pārcensties nevajag, kartupeļiem nav jābūt pavisam bez šķidrumiņa. Marli pirms tam samērcē ar ūdeni, tad kartupeļi mazāk lips klāt un marli būs vieglāk izmazgāt. Sulai ļauj nostāvēties kamēr nosēžas kartupeļu ciete.

Bļodā liek nospiestos kartupeļus, vārītus, saspaidītus kartupeļus, kartupeļu cieti no sulas un kārtīgu kartupeļu cietes karoti no pakas. Pēc garšas pievieno sāli. Visas sastāvdaļas kārtīgi samaisa kopā. Veido klimpas un liek vārošā, pēc garšas sālītā ūdeni. Ja klimpiņas jūk ārā, mīklai pievieno vēl kartupeļu cieti.
 

Vārīju lielas un mazas klimpiņas. Lielās būs mērcei - mazās piena zupai :)

Ja klimpām neliek klāt jau vārītus kartupeļus, tās sanāk pelēkas un sīkstas.


Mazās klimpiņas piena zupiņai pārliku mazākā katlā, arī ūdeni nedaudz pielēju. Un tālāk jau kā piena zupai, atpakaļ uz plīts, klāt pienu un uzkarsēt līdz pirmajiem burbuļiem. Vēl sāli pēc garšas, cukurs šai zupai nav nepieciešams.


Kamēr klimpas vārījās (apmēram 7 minūtes, vienmēr pārbaudu vai klimpiņas gatavas, jo kartupeļu šķirnēm vārīšanas ilgumi ir dažādi) panā apcepu smalki sagrieztu sīpolu un mazos gabaliņos sagrieztu kūpinātu krūtiņu. Klāt liku lielās klimpas, pārlēju ar saldo krējumu, sāli pēc garšas un ļāvu mērcītei uzvārīties. Ik pa laikam klimpiņas jāapmaisa.



Lūk, garšīga piena zupa ar kartupeļu klimpām!


Un mans, bērnības mīļākais ēdiens - kartupeļu klimpas!

Un tagad šādas pusdienas ar lielu prieku gaida mani bērni, bet vīrs ēdot brīnās, kāpēc pirms tikšanās ar mani nekad nebija ēdis šādas kartupeļu klimpas - ir taču tik garšīgi :)!