piektdiena, 2015. gada 23. janvāris

Baltmaize ar ieraugu iejaukta pienā

Ap šo laiku aprit gadiņš kopš mūsu mājās tiek cepta maizīte. Roka piešauta :) Pamēģināts šis un tas pie jau esošajām receptēm - kļavu sīrups, brūnais cukurs, medus, olīveļļa, lētāki un dārgāki milti :) Lētāks ne vienmēr ir labāks... Citi cukura aizstājēji maizītei dot citu smaržu un citas garšas nianses. Tomēr ikdienai par labu atzīstu parasto rudzu maizi ar sēkliņām, manuprāt medus smarža nav vēlama maizītei kurai plānots gaļas šķēli likt virsū. Un kā būtu ar siltu, pienā iejauktu baltmaizi brokastīm?

Šoreiz pamēģināju baltmaizi iejaukt ar pienu.
Un izdevās :)
Izdevās ļoti garšīga baltmaizīte!




Lai ar pienu nesabojātu ieraugu cepu divus kukulīšus - rudzu maizi no kuras tika atņemts ieraugs nākošai reizei un baltmaizi ar pienu. Tātad sastāvdaļas dalīju uz pusēm vienu iejaucu ar siltu ūdeni 0,5 l rupja maluma rudzu  un rupja maluma kviešu miltiem un baltajiem kviešu miltiem (kopā 500 g), dažādām sēkliņām, 1 ēdamkaroti sāls, 75 g cukura, divām ēdamkarotēm ierauga. 


Baltmaizei ar pienu (1 maizes klaipiņš):
500 g aukstākā labuma kviešu milti
0,5 l silta piena
2 ēdk ierauga
1 tējk sāls
75 g cukura
3 saujas saulespuķu sēklas
2 saujas kviešu klijas

Saulespuķu sēklas, kviešu klijas, cukuru, sāli un ieraugu rūpīgi iemaisa siltā pienā. Pievieno miltus, mīklu mīcīt nevajag, milti tikai rūpīgi jāiemaisa.

Silikona formiņu izkaisīju ar miltiem un mīklu no bļodas uzreiz pārliku formiņā. Ieraugu no šīs mīklas noteikti atņemt nevar (tas saskābtu) tāpēc mīkla var uzrūgt formiņā.


Pa 10 stundām mīkla ir krietni uzrūgusi, maizīti var likt krāsnī :) Jācep apmēram 2 stundas 200 - 180 grādu temperatūrā, tas būs atkarīgs no plīts. Ja maizīte cepjas pārāk strauji, karstums jāsamazina. Maizīte ir gatava, kad uzsitot pa apakšējo garoziņu dzirdama dobja skaņa. (Silikona formiņas nevar izmantot gāzes cepeškrāsnī!)


Gatavu maizīti apsmērē ar aukstu ūdeni, tin lina dvieļos un liek izslēgtā cepeškrāsnī atpūsties apmēram 2 stundas.


Divi gardum gardie maizes klaipiņi gatavi :)!

uz 1 kg miltu (pēc izvēles - rupjāki  vai smalkāki, kviešu vai rudzu, jaukti vai pa vienam)
1 litrs silta ūdens
2 tējkarotes sāls
150 g cukura (var mazāk, var aizstāt ar citu saldinātāju)
dažādas sēkliņas pēc izvēles

Eksperimentējot ar šīm sastāvdaļām var sacept dažādas maizītes, tumšākas - gaišākas, saldākas - sāļākas, ar pienu vai ūdeni, ar žāvētiem augļiem vai bez tiem, parastas vai pavisam neparastas :) Un izdodas vienmēr :)!

Lai arī Jums izdodas un labi garšo ;)!