otrdiena, 2014. gada 2. septembris

Ogu, dārzeņu, augļu un sēņu Žāvētājs

Pirkt vai nē, žāvēšu vai nē!!! Nu ja Dvīņu zīmē dzimis cilvēks sāk izvēlēties starp jā un nē tad vajag spērienu pa ... kaut kurieni, lai būtu kāds lēmums pieņemts :D
No Itālijas, kā suvenīriņi atvesti, garšīgi garšvielu maisījumi, bij mans spēriens "...jā, žāvējamo gribu arī savās mājās!...".
Tad nu salasījos visādu informāciju atsauksmes un kritiku, receptes un ieteikumus. Nopirku ogu, dārzeņu un augļu žāvējamo Concept So 1030 un ķēros pie lietas :)


Jau atvērtas izsmaržotas un nogaršotas, garšvielu paciņas no Itālijas. Paldies māsiņai, ka atcerējās un atveda :*
Paciņās dažādos salikumos žāvēti zaļumi, sīpoli, ķiploki, sēnes, baklažāni un mazi kabacīši, tomāti, paprikas un asie pipariņi, un tas viss kopā - fantastisks aromāts un garša!
Un es biju domājusies, ko vairāk kā ābolus es tādā mašīnā varētu žāvēšu :D!?

 Arī makaroni no Itālijas, roku darbs, tik GARŠĪĪĪĪGI :), nu kā lai pie tādiem tiek vēl :)?

Žāvējot pirmo reizi, katru paplātīti pildīju ar ko citu - zemenes, āboli, bumbieri, avenes un dārza mellenes, apelsīnu miziņas, banāni, tomāti, baklažāni un mazie kabacīši. Aizrāvos ar šo lielo mēģinājumu, nekas netika bildēts. Bet viss nogaršots un par labu atzīts gan :) Pāris nākošie mēģinājumi tika jau arī bildēti :)

Avenes gan nesanāca kā citi žāvējumi, pēc tām roka nestiepjas, lai saujiņu mutē iemest - skābas. Tomēr tēja aromātiska un garšīga. Var uzfrišināt kādu parasto melno vai zaļo tēju :)

Krāsa un smarža apetīti rosinoša :) Laikam tikai dzīvē redzot :D

No pirmās žāvēšanas reizes man ļoti garšoja žāvēti tomāti, var ēst kā čipsus :) Noteikt var likt mērcēs un sautējumos un vēl visādos citādos veidos pielietot :)


Daļu žāvēto tomātu salauzu mazākos gabaliņos, pieliku tiem smalki sagrieztu baziliku, sakapātu ķiploku, sāli un piparus.

 Visu bļodā kārtīgi samaisīju un burkā iekšā.

Pārlēju ar labu olīveļļu un plauktiņā, dziļākā stūrītī noliku, lai garšas savelkas :) Domāju ka pēc kāda laika varēs pārliet svaigiem salātiem. Olīveļļā līdz šim izvilkumus nebiju taisījusi, tad nu redzēs kas sanāks.

Otru daļu tomātu samalu kafijas dzirnaviņās, un tad jau tālāk iztēlei vaļu - zupas, mērces, sautējumi, salāti, marinādes... Šķipsniņu klāt un pavisam cita garša :) Ērti uzglabāt pa rokai, tomāti gan  ne vienmēr ir ledusskapī :)

Tagad jāgaida elektrības rēķins :D
Par šo netā viedokļi dalās, citiem žāvētājs lielas naudas noēdis, nemaz neatmaksājas, citi vispār nejūt izmaiņas maksājumā. Bet tas noteikt ir to vērt, jo no cepumu groziņa, kurā bij arī mūsu mājās iecienītās vafelītes :) pirmie pazuda žāvētie bumbieri, tad banāni un āboli, dārza mellenes un bērni paprasīja vēl, jo zem vafelītēm vairs nav nevienas odziņas :)

Meklējumos, kādā veikalā pie apraksta par iekārtu atradu šādus padomus:

Padomi dārzeņu žāvēšanai
Produkts / Sagatavošana / Žāvēšanas laiks
Baklažāns / šķēles biezums 6-12mm / 6-18 h
Brokoļi / sadalīt daļiņās, ļauj ievilkties 3-5min / 6-20 h
Briseles kāposti / sagriezt šķēlītēs / 8-30 h
Cukurbiešu saknes ar nogrieztām lapām / Vāra, atdzesē un sagriež šķēlēs / 8-26 h
Sīpoli / sagriež šķēlēs / 8-14 h
Zaļās pupiņas / vāra, līdz tās kļūst trauslas pēc tam žāvē / 8-26 h
Sēnes / sagriezt mazos gabalos / 3-10 h
Ziedkāposti / sadalīt gabaliņos / 6-16 h
Kāposti / Kāpostus sagriež strēmelēs aptuveni 3mm biezumā, izgriežot serdi / 6-14 h
Artišoki / sagriezt strēmelēs apmēram 3-4mm biezumā / 5-13 h
Burkāni / vāra, kamēr burkāni mīksti, sagriež šķēlēs un žāvē / 8-14 h
Nomizotus gurķus sagriež šķēles ar biezumu 12mm / 6-18 h
Asie pipari (čili) / bez griešanas / 8-14 h
Sēnes / sagriež šķēlēs / 6-14 h
Tomāti bez mizas / sagriezti gabaliņos vai šķēlītēs / 8-24 h
Rabarberi / šķēles biezums 3 mm / 8-38 h
Selerijas / sagriež šķēlēs 6mm biezumā / 6-14 h
Saldie pipari / izņemt sēklas, sagriezti strēmelēs / 4-14 h
Lielloku sīpoli / sagriezt strēmelēs / 6-10 h
Spināti / vāra, kamēr zaudē krāsu, tad žāvē / 6-16 h
Kartupeļi / sagriež šķēlēs, vāra 8 -10min, tad žāvē / 8-30 h

Padomi augļu žāvēšanai
Ananāsu / Šķēlēs / 6-36 h
Banāni / sagriež šķēlēs apmēram 3-4mm biezas / 8-38 h
Persiki / 10-34 h
Bumbieri / nomizot un sagriezti šķēlēs / 8-30 h
Āboli / izgriež serdeni un sagriež šķēlītēs / 8-30 h
Aprikoze / izņemt kauliņu un sagriezt šķēlēs / 13-28 h
Apelsīnu / sagriezt šķēlēs / 8-16 h
Vīnogas / liek veselas / 8-38 mīksto h
Ķirši / nav nepieciešama griešana, augļus daļēji žāvēt / 8-36 h
Dzērvenes / veselas / 6-26 h