pirmdiena, 2014. gada 4. augusts

Krājumi ziemai

Nedēļu gatavojos, pētīju studēju, meklēju. Šai jomā iesācēja, domāju, ka bērnības pieredze palīdzot mammai un pagājušajā gadā ziemai iekonservētie pieci salātu veidi un pāris zaptes nav nekāda lielā māka un viss lielais recepšu daudzums, kā lai izvēlas!

Pēc rūpīgas izpētes izvēle krita uz šiem gardumiem, tos arī šogad sagatavoju ziemai.


Gurķu salāti ziemai, lečo, kabaču salātiņi, dārzeņi marinādē,receptes no pagājušā gada. ļoti garšoja viss tāpēc visu arī šogad pagatavoju. Adžika, tomāti želejā, ērkšķogu čatnijs, marinētas kabaču šķēlītes, ogu liķieris. Pagājušo gadu roku ievingrināju nu var arī ko vairāk pamēģināt, iepatikās šīs receptes.




Upeņu liķieris ar avenēm 

Neesmu liķierīšu mīļotāja, izskata dēļ vien gribējās pamēģināt :)

600 g upeņu
200 g aveņu
500 g cukura
1 l degvīna (vēlams 45 %)

Notīrītas ogas ber pudelēs ar platu kaklu vai šaurās burkās. Pārber cukuru un pielej degvīnu, lai ogas būtu pilnībā nosegtas.
Pudeles aizkorķē un noliek uz vienu nedēļu saulainā vietā. Pēc tam pārvieto uz tumšu un vēsu vietu un atstāj uz kādiem diviem mēnešiem. Ik pa laikam pagroza, lai cukurs pilnībā izkūst. Tad izkāš caur sietiņu un sapilda pudelītēs.

Recepte no žurnāla dienas ēdieni 2012 augusta numura.

Mazajā burciņā eksperimentējam ar dažādiem augļiem (bumbieri, zemenes, upenes, avenes un ērkšķogas), izskatās garšīgi, kādai svētku reizei noderēs :)


Kraukšķīgi marinēti dārzeņi

Lieliska marināde, var burciņās ielikt gandrīz visu ko kāro un dažādās proporcijās :)

Marināde:
2 l ūdens
1 gl etiķis
1 gl eļļas
1 gl cukura
2 ēdk sāls

Lauru lapas, krustnagliņas, melnie pipari, ķiploki sagriezti šķēlītēs. Garšvielas liek uzreiz burciņās (marinējot ziedkāpostus neliek ķiploku).
Var marinēt daž ne dažādus dārzeņus patisonus, kabacīšus, burkāniņus, papriku, tomātus, ziedkāpostus, pupiņas utt... Var marinēt vienus vai dažādās kombinācijās. Sanāk kraukšķīgi un garšīgi.
Marinādi uzvāra, liek tajā sagrieztus dārzeņus blanšē 3 - 5 minūtes (lielāki dārzeņi ilgāk, mazāki gabaliņi mazāk). Blanšētos dārzeņus kārto karstās burkās, stipri neblīvējot, liek klāt garšvielas (es saliku burciņu apakšā). Marinādi vēlreiz uzvāra, pārlej dārzeņiem. Burciņas aizvāko un liek zem segas.


Kabači ar papriku tomātu mērcē

1 kg kabači
1 kg sarkanās paprikas
1/2 kg sīpolu
200 ml augu eļļas
tomātu biezenis
svaigi malti melnie pipari
malti čili pipari
sāls

Dārzeņus nomizo, iztīra sēklas un sagriež salmiņos (mans neatņemamais palīgs virtuvē borner rīve).
Katlā sakarsē eļļu, iemaisa tomātu biezeni un pievieno dārzeņus. Maisot uzvāra un uz mazas uguns turpina vārīt 15 min. Pievieno garšvielas un vāra vēl kādas 15 min. Ja nepieciešams iemaisa vēl tomātu biezeni.
Garšvielas šai receptē jāliek pēc garšas, es atļāvos pielikt arī ķiploku un raudeni, ar sāli un pipariem likās par maz.
Karstu pilda burkās, aizvāko un uz brīdi apgriež ar vāciņiem uz leju.

Recepte no žurnāla dienas ēdieni 2012 augusta numura.


Marinēti gurķu salāti ziemai

Pagājušo gadu marinējot pirmo reizi, mani biedēja pasterizēšana. Likās gan sarežģīti, gan laikietilpīgi un katla arī piemērota izmēra nebija. Šai receptē dārzeņus var karsēt katlā un tad likt burkās. Un šie salātiņi man labāk patika pēc pāris mēnešu pastāvēšanas burciņās :). Pagājušo ziemu ēdām un nožēloju, ka esmu tik maz sagatavojusi.
Šeit būs recepte marinētiem gurķīšiem ziemai.


Adžika

Garšoju un priecājos par savu izvēli, tiešām laba recepte, patiks asumiņa mīļotājiem :)

 2 1/2 kg tomāti
1 kg paprika
1 kg burkāni
1 kg skābu ābolu
1 gl cukura
1/4 gl sāls
1 gl etiķis
1 gl saulespuķu ēļļas
200 gr notīrītu, sakapātu ķiploku
100 asā čili pipara

Tomātiem novelk miziņu, ābolus nomizo un izgriež serdes. Paprikai izņem sēklas, burkānus nomizo. Visus dārzeņus samaļ gaļas mašīnā vai virtuves kombainā. Liek katlā ar biezu dibenu. Uz nelielas uguns ik pa laikam apmaisot vāra stundu. Pievieno garšvielas un sakapāto ķiploju. Vāra vēl 10 minūtes. Pilda karstās sterilizēt burciņās, aizvāko. Ļauj atdzist. Glabā vēsā, tumšā vietā.

Recepti atradu žurnālā 100 labi padomi Marinēšana 2014 07/08


Kabaču salāti ar tomātiem šķēlītēs

Vēl neesmu garšojusi, palika pāri kabacīši negribēju laist postā :)

kabači
tomāti
sīpoli
diļļu zaļumi

Marinādei:
1 l ūdens
1,5 ēdk sāls
1 ēdk cukura
7 - 8 ēdk 9% etiķis

Mazus kabacīšus var nemizot, lielos nomizo. Sagriež pus centimetrus biezās šķēlītēs. Tomātus un nomizotus sīpolus arī sagriež šķēlītēs. Dilles sakapā.
Burkās kārtām liek kabačus, tomātus, dilles un sīpolus.
Uzvāra ūdeni ar sāli un cukuru, pielej etiķi, pavāra vēl pāris minūtes. Karstu pārlej dārzeņiem. Burkām uzliek vāciņus un pasterizē 15 - 20 minūtes 85 grādu temp.(puslitra burkas). Kārtīgi aizvāko.

Recepte no žurnāla dienas ēdieni 2012 augusta numura.


Tomāti želejā

Mamma šos garšīgos salātus jau vairākus gadus netaisa, bet tā kārojās... Jāķeras pie darba pašai.

Tomāti želejā, katrs gatavo pa savam, kura recepte tā īstā?
Sev par labu atzinu šo recepti.


Ērkšķogu čatnijs

Nu kam gan nekārojas kāda pikanta piedeva gaļai, sieriem, grauzdiņiem, vai vienkārši tāpat uz kārā zoba :)

Laba recepte Pikantajam ērkšķogu čatnijam :)

Ar nepacietību gaidu rudens dārzeņus :)