sestdiena, 2014. gada 12. aprīlis

Vienkāršas receptes maizes ieraugam

Maizīte sākas ar labu ieraugu. Par to rakstīt varētu gari un plaši, kad pati meklēju "recepti" baltmaizes ieraugam, atklāju veselu pasauli, kas slēpjas zem maizes cepšanas :).

Ieraugu rupjmaizei man iedeva draudzene, omīte ļoti aktīvai, mazai meitiņai :). Viņas ģimenē ieraugs bij ienācies caur dēla darba kolēģi. Es to atkal pirmās maizes cepšanas reizēs devu tālāk savām draudzenēm... Ja Tev neviens paziņa maizīti necep, ieraugu, maizes dvēselīti droši vari ieraudzēt savās mājās. Redzēt kā aug un attīstās šī maizes dvēselīte būs aizraujoši gan lieliem gan maziem.

Manuprāt vieglākie un ērtākie ieraugi

 

Ieraugs rudzu maizei



Sastāvdaļas:

250 g rudzu milti
280 ml silts ūdens

Pagatavošana:

1.diena, 50 g rudzu miltu sajauc ar 60 ml siltu ūdeni (30 ml karsts ūdens + 30 ml auksts ūdens). Visu kārtīgi samaisa, lai veidojas krējuma konsistencei līdzīga masa. Trauku apklāj ar dvieli. Atstāj siltumā, lai rūgst.

2.diena, pēc 24 h masai pievieno 100 g rudzu miltu un 110 ml siltu ūdeni. Kārtīgi samaisa. Atstāj virtuvē uz galda, lai rūgst.

3.diena, pēc 24 h masai pievieno 100 g rudzu miltu un 110 ml siltu ūdeni. Kārtīgi samaisa. Atstāj virtuvē uz galda, lai rūgst.

Pēc 12-24 h ieraugs pieaudzis masā 1,5 - 2x, smaržo pēc skābiem āboliem. Ieraugs gatavs lietošanai.

Ja ieraugu uzreiz neizmanto mīklai, tas ir jāpabaro. Pieber klāt 100 gr miltu + 110 ml siltu ūdens. Traukam uzliek vāku un liek ieraugu glabāties ledusskapī. Reizi 2 nedēļās ieraugs jāpabaro. Kad grib ieraugu izmantot mīklai, jādod tam laiks pamosties. Izņem to no ledusskapja, noņem traukam vāku un patur siltā telpā ~ 8 h.

Šo ierauga recepti atradu maizesmasina.lv

Ieraugs baltmaizei


Gatavs maizes cepšanai ieraugs ir sestajā vai septītajā raudzēšanas dienā. Savu ieraugu mīklā iejaucu sestajā dienā un viņš vēl šodien ir dzīvs, turklāt vairākās virtuvēs :)

Sastāvdaļas:
 
2 glāzes kviešu milti
2 -3 glāzes ūdens
500 g sarkanās vīnogas
3 l burka

Pagatavošana:
 
Vīnogas labāk nemazgāt un nesusināt uz dvieļa vai papīra. Vīnogu rūgšanas noslēpums ir baltajā aplikumā - tās ir „mežonīgais raugs un baktērijas”, kas raudzēs mīklu, kurā vīnogas iegremdētas.
  • Vīnogas saliek uz marles, marli kārtīgi sasien kā maisu, lai vīnogas nekrīt laukā. Marlei jābūt tik caurlaidīgai, lai caur to sūktos vīnogu sula un ierauga šķidrās sastāvdaļas, bet tajā pašā laikā nekristu cauri vīnogas un vīnogu kauliņi.
  • Vīnogas viegli paspaida, lai tās sasprāgtu un sāktu tecēt sula.
  • Lielā traukā ūdeni sajauc ar miltiem un šajā masā nogremdē vīnogas saišķi. Trauku apsedz ar marli, kas salocīta vairākās kārtās.
  • Atstāj uz sešām dienām.
  • Pēc sešām dienām masu izkāš (caur pāris marles kārtām), derīga ir daļa, kas paliek marlē. Tai pievieno tīru ūdeni (tādu pašu daudzumu cik ieraugs) un samaisa. Pieber miltus pēc tilpuma tik pat cik ūdeni un samaisa. Masu atstāj uz 8-10 h istabas temperatūrā. Pēc tam ieraugs ir gatavs maizes cepšanai.
Pēc 24 h no vīnogām sāka spiesties sula. virspusē parādījās burbuļi, kā šampānietim. Aromāts - pēc rūgšanas un viegli alkoholisks, kā nedaudz ierūgušai vīnogu sulai. Pēc 48 h krāsa var iegūts bordo toni. Burbulīši augšpusē pazūd, paliek mazāk. Sestajā dienā ieraugs gatavs, tikai tas iespējams būs bordo krāsā, šo krāsu dod vīnogu sula. 
Ierauga gatavošanai ņem stāvāku trauku, labāk būs, ja izdosies nosegt visu marli kurā ir iesietas vīnogas. Man marle nebija nosegusies un ceturtajā dienā uz tās sāka veidoties pelējums. Šī raksta autori ieraugam izmantoja pusi no minētajām sastāvdaļām, es arī. Jaucot mīklu maizei, nebija ticība, ka šis mazais ierauga pikucītis spēs uzraudzēt visu mīklu, mīkla izdevās. Es ieteiktu pietaupīt šos kreņķus un jaukt pilnu porciju, jo ieraugs savu spēku un pamatīgumu iegūs tikai ar laiku.

Vēl svarīgi: ja no ierauga nāk nepatīkama smaka, tad kaut kas ir nogājis greizi un ir jāsāk no sākuma!

Arī šo ierauga recepti ar visām bildēm atradu maizesmasina.lv