sestdiena, 2014. gada 12. aprīlis

Rupja maluma miltu rudzu - kviešu maize

Pamats garšīgai rupja maluma miltu maizei. Ar šo recepti arī var visādus variantus pamēģināt, piemēram vairāk kviešu vai rudzu miltus izmantojot, pievienojot dažādas sēklas (ķimenes, linsēklas, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, sezama sēklas, var pievienot arī kviešu klijas un auzu pārslas). Var likt klāt žāvētus augļus, riekstus, dzērvenes, un tā tālāk. Vienu vārdu sakot ļauj iztēlei vaļu un bauda garšīgu maizīti :)





Sastāvdaļas:

300 g rupja maluma rudzu milti
300 g rupja maluma kviešu milti
400 g kviešu milti
2 tējk. sāls
150 g cukura
1 l remdena ūdens
4 ēdk. ierauga
Sēkliņas un augļi pēc izvēles. Tāpat kā baltmaizei ar ieraugu pa divām saujām.


Šoreiz daļai mīklas klāt likšu žāvētas plūmes, aprikozes un lazdu riekstus. Būs maizīte pie brokastu kafijas :)


Sēkliņas (šoreiz tikai linsēklas un ķimenes), sāli, cukuru un ieraugu liek bļodā, lej klāt remdenu ūdeni un kārtīgi samaisa.


Kad viss kārtīgi samaisīts klāt ber miltus. Ja grib būt pavisam drošs ka milti labi sajauksies kopā, tos iepriekš var sabērt citā bļodā, kārtīgi sajaukt kopā un  pēc tam pievienot sēklām un ieraugam. Taisot šo mīklu var nemaz nesmērēt rokas, viss ļoti labi samaisās kopā ar koka lāpstiņu.


Nedaudz vairāk kā pusi mīklas atliku rūgšanai citā bļodā. Palikušajai daļai liku klāt žāvētos augļus. Lai ilgajā rūgšanas laikā bļodai nepiekalst netīrās malas, mīklu ar augļiem uzreiz liku silikona formiņā. Otru daļu atstāju bļodā, jo atņemot ieraugu no silikona formiņas kurā mīkla rūgtu, sanāktu neglīta maizītes augšējā garoziņa.


Mīklu apsedz ar dvieli un uz 10 stundām atstāj istabas temperatūrā. Mīklai rūgstot ilgāk maizīte var sanākt ar skābuma garšu.


Pēc 10 stundām mīkla ir krietni pacēlusies uz augšu :) Jāatceras atņemt 4 ēdamkarotes nākošajai maizītes cepšanās reizei (atņemot ieraugu pret bļodas malu izdzen burbulīšus no mīklas)un tad jau var likt cepties. Ieraugu jāuzglabā ledusskapī, slēgtā traukā. Bez piebarošanas ieraugu var uzglabāt divas nedēļas.


Cepšanai nepieciešamas divas silikona formiņas (derēs elektriskajai cepeškrāsnij). Formiņas izkaisa ar miltiem un liek tajās mīklu. Mīklu no bļodas formiņās labāk pārveliet, noteikt nemēģiniet to pārlikt ar karoti. Tā darot var pazaudēt maizītes "pufīgumu". Maizīti cep 180 - 200 grādos 2 stundas. Noteikt atkarīgs no plīts.
Mans padoms, cep 1 stundu 190 grādos, ja garoziņa šai laikā strauji palikusi brūna, nākošo stundu cep 180 grādos. Vai otrādāk, ja garoziņa šai laikā negrib zeltoties, nākošo stundu cep 200 grādos.


Vai maizīte gatava var noteikt arī paklaudzinot pa garozu, ja ir dobja, tukša skaņa, maizīte ir izcepusies.



Kad maizīte ir gatava to ņem ārā no formiņām, ar rokām apsmērē ar aukstu ūdeni. Tad tin lina dvieļos un liek atpakaļ izslēgtā cepeškrāsni atpūsties uz 1 vai 2 stundām. Savu maizīti 1 stundu turu cepeškrāsnī otru stundu ietītu dvielīti uz galda.



Tāda šoreiz man sanāca maizīte :) Ja godīgi, pašai ar sēklām garšo labāk nekā bez, pirmo noteikt jācep ar sēklām un tad jau tālāk var eksperimentēt :)

Ķiploku grauzdiņi no mājās ceptās maizes arī sanāk nu ļoooti garšīgi. Maija šorīt savu mīļo auzu pārslu putru pastūma malā un apēda divus lielus ķiploku grauzdiņus, kurus vakar sacepu vairāk kā vajag. Gadās kad acis lielākas par vēderu :)