sestdiena, 2014. gada 12. aprīlis

Baltmaize ar ieraugu

Maizi var izcept arī bez maizes cepamās mašīnas. Ja tev ir laba cepeškrāsns, kurai tu vari uzticēties, tad tik droši uz priekšu :)!!!


Sastāvdaļas:

1/2 tējk. sāls
40 līdz 150 g cukura (man patīk ar 150 g, pirmo reizi noteikt mēģini ar visiem 150 g, tad jau sapratīsi cik vēlies nākošreiz)
800 g kviešu milti
6,50 ml remdena ūdens
4 ēdk ierauga (bez burbulīšiem)
derēs arī dažādas sēkliņas  (linsēklas, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, sezama sēklas, var pievienot arī kviešu klijas un auzu pārslas).

Šoreiz izmantoju saulespuķu sēklas, linsēklas, ķirbju sēklas, nedaudz sezama sēklas. Sēklas nevajag svērt, tās droši pa divām saujām ber iekšā bļodā.


Sēklas, sāli, cukuru un ieraugu liek bļodā.


Pārlej ar remdenu ūdeni un kārtīgi samaisa.


Kad viss kārtīgi samaisījies ber klāt miltus un viegli, tikai ar pirkstu galiem visu kārtīgi samaisa kopā. (Pirmo reizi maizīti kārtīgi mīcīju, kā visās receptēs iesaka, gatava maizīte bij cieta).



Kad mīkla kārtīgi samaisīta apsedz to un istabas temperatūra atstāj uz 12 stundām.


Pēc 12 stundām mīkla būs skaisti uzrūgusi, ieraugs būs paveicis savu darbu :)


Cepšanai nepieciešamas divas silikona formiņas (derēs elektriskajai cepeškrāsnij).
Pirms likt mīklu formiņās atņem 4 ēdamkarotes (pret bļodas malu no ieraug izdzen burbulīšus) ierauga nākošai maizītes cepšanas reizei. Ieraugu jāuzglabā ledusskapī, slēgtā traukā. Bez piebarošanas ieraugu var uzglabāt divas nedēļas. Formiņas izkaisa ar miltiem un liek tajās mīklu. Mīklu no bļodas formiņās labāk pārveliet, noteikt nemēģiniet to pārlikt ar karoti. Tā darot var pazaudēt maizītes "pufīgumu". Mīklu viegli pārkaisa ar miltiem un liek cepties 20 minūtes cep 200 grādos pārējās 40 - 60 minūtes 180 grādos, šis ilgums noteikt no plīts atkarīgs. Es 180 grādos cepu 1 stundu.



Cepot maizīte ieplīst. Vai maizīte gatava var noteikt arī paklaudzinot pa garozu, ja ir dobja, tukša skaņa, maizīte ir izcepusies.


Kad maizīte ir gatava to ņem ārā no formiņām, ar rokām apsmērē ar aukstu ūdeni. Tad tin lina dvieļos un liek atpakaļ izslēgtā cepeškrāsni atpūsties uz 1 vai 2 stundām. Savu maizīti 1 stundu turu cepeškrāsnī otru stundu ietītu dvielīti uz galda.


Kad maizīte pēc cepšanās atpūtusies... Katru reizi kā pirmo :), gribas nogriezt un pagaršot, pēc šīs receptes maizīte vienmēr ir sanākusi ļoti garšīga.
Uz šīs pamata bāzes noteikt var eksperimentēt vēl un vēl piemēram uzcept bez sēkliņām, ar augļiem un riekstiem, no rupja maluma kviešu miltiem un tā tālāk... :)


Atceries atņemt ieraugu nākamai maizītes cepšanas reizei, to ledusskapī var glabāt divas nedēļas.
Maizes cepšana tiešam aizrauj :)

Ja Tevi interesē iemesli, kāpēc maizi labāk cept no ierauga nevis no sausā rauga pulvera, noteikt atradīsi interneta tīmeklī.